Programma's

Volksgezondheid en milieu

Dit taakveld gaat over het thema duurzaamheid, de energievraagstukken en de bescherming van de fysieke leefomgeving. Daarnaast gaat het over het de reiniging van de openbare ruimte, de riolering en afvalstoffenverwijdering, inclusief het beleid. De inspanningen zijn gericht op het behouden, verbeteren en verduurzamen van de woon- en werkomgeving. Ook vergunningverlening en toezicht en handhaving op het beleidsveld milieu maken deel uit van dit taakveld. Gemeenten hebben een zorgplicht op het gebied van afval-, hemel- en grondwater. Om uitvoering te geven aan deze wettelijke taken stelt de gemeente periodiek een water- en rioleringsplan op.

  • De doelen van Best voor duurzaamheid en de energietransitie komen voort uit landelijke afspraken waaronder het Klimaatakkoord. Zowel opwek als zeker ook besparing is voor de taakstelling van de energietransitie van groot belang. De subsidiemogelijkheden hiervoor komen vanuit het Rijk. Er zijn collectieve inkoopacties ondernomen om zowel duurzame warmte als ook energieopwekking bij inwoners aan te moedigen.
  • Voor wat betreft de bescherming van de fysieke leefomgeving willen we graag, zoals in de Omgevingsvisie is opgenomen, een geluidniveau en luchtkwaliteit passend bij een gezonde leefomgeving. Gemeenten hebben met de Omgevingswet een aantal nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor bodem (de grond).
  • Op het gebied van afvalinzameling zoeken we de juiste balans tussen de milieudoelstellingen, ons serviceniveau en de bijbehorende kosten. We houden daarbij ook rekening met veranderende regelgeving op het gebied van verschillende afvalstromen.
  • Als het gaat om het onderdeel van de volksgezondheid over activiteiten voor inwoners (zowel jong als oud) verwijzen we naar het programma Sociaal Domein, met name het onderdeel jeugd en WMO.

Lasten, baten en saldo

9.475.850

7,0 %

8.158.393

6,0 %

Deze pagina is gebouwd op 06/17/2024 14:11:18 met de export van 06/17/2024 14:06:04